1. Opdracht: Het voorgerecht

 

We beginnen onze maaltijd met soep. We hebben een recept van spinaziesoep met croutons. Spinazie staat bekend om het hoge ijzergehalte. Daarnaast is spinazie ook rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten.

 

In het volgende recept is een deel weggevallen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van filmpjes. Het duurt ongeveer 60 minuten om zowel de opdrachten als de soep te maken. Lees de opdracht en het recept goed door. Maak daarna de vragen die horen bij deze opdracht! Schrijf de antwoorden op je Antwoordenformulier.

 

De ingrediënten zijn:

  • 1 pak gesneden bladspinazie (in deelblokjes, diepvries)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 125 ml crème fraîche
  • 750 ml kippenbouillon (of groentebouillon), van 2 tabletten
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sneetjes oud witbrood, in dobbelsteentjes
  • 1/2 zakje verse bieslook (a 25 g), fijngeknipt

 

In het recept staat dat je twee teentjes knoflook nodig hebt, fijngesneden.

 

Bekijk nu eerst het filmpje over knoflook. Klik op de filmrol om het filmpje te openen

 

 

Leg uit: Hoeveel bollen knoflook heb je nodig voor het recept?
Soms is de knoflook al uitgelopen voordat je het wil gebruiken. Wat kun je het beste doen met die groene uitloper?
Hoe kun je ervoor zorgen dat het schilletje van de knoflook makkelijk loslaat?

 

In het recept kun je ook zien dat je twee sneetjes witbrood nodig hebt. Hiermee maak je de croutons.

 

Bekijk nu het volgende filmpje over het maken van croutons.

 

 

Leg nu in je eigen woorden uit hoe je croutons moet maken.

 

De bereidingswijze:

Voorbereiding

 

Bereiding

 

Eet smakelijk!

 

Je hebt de soep gemaakt, maar wat vond je er precies van? Schrijf dit op.
Afronding van de opdracht: Wat heb je geleerd in deze opdracht? Maak een verslag en voeg dit toe aan je opdrachtenvel.

 

 

 

 

 

2. Opdracht: Het hoofdgerecht

 

We gaan nu verder met het hoofdgerecht; Open lasagne met pesto, pecorino en tomaat. Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen. Hoewel het gerecht Italiaans is, komt de naam uit Griekenland, waar "lasanon" platte deegkoek betekent. Klik hier voor meer informatie over lasagne.

 

Het ongeveer 60 minuten om zowel de opdrachten als de lasagne te maken.

 

De ingrediënten zijn:

  • 8 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 800 gram gepelde tomaten
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 150 gram Pecorino Romano
  • 30 gram basilicum, gebruik alleen de blaadjes
  • 8 verse lasagnebladen
  • gemalen zwarte peper

 

Allereerst zie je in het recept olijfolie extra vierge staan. Bekijk nu de website van het Voedingscentrum over olijfolie.

 

Geef antwoord op de volgende vraag. Wat is het verschil tussen gewone olijfolie en olijfolie extra vierge?
In welke landen wordt olijfolie gemaakt?
Welke vitamine is vooral aanwezig in olijfolie?

 

In het recept staat ook dat je 800 gram gepelde tomaten gaat gebruiken. Maar hoe pel je nu precies een tomaat?

 

Bekijk het volgende filmpje over het ontvellen van een tomaat.

 

 

Leg nu in je eigen woorden uit hoe je tomaten kunt ontvellen.

 

In het recept staat tot slot ook nog dat je 150 gram Pecorino Romano nodig hebt.

 

Zoek op het internet op wat Pecorino Romano is. Schrijf het antwoord op.

 

De bereidingswijze:

Bereiding

 

Eet smakelijk!

 

Je hebt de lasagne gemaakt, maar wat vond je er precies van? Schrijf dit op.
Afronding van de opdracht: Wat heb je geleerd in deze opdracht? Maak een verslag en voeg dit toe aan je opdrachtenvel.

 

 

 

 

 

3. Opdracht: Het nagerecht

 

We gaan nu verder met het nagerecht. Dit wordt de Ricottataart, dit is een Italiaanse taart. Ricotta is een Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte. Ricotta betekent 'opnieuw gekookt'. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel.

 

Het ongeveer 120 minuten om zowel de opdrachten als de taart te maken.

 

De ingrediënten zijn:

  • 60 gram rozijnen
  • 100 milliliter marsala (zoete Siciliaanse wijn). Dit kun je ook vervangen door 50 milliliter limonadesiroop gemengd met 50 milliliter water
  • 3 eieren
  • 175 gram bloem voor de taart + extra bloem om te bestuiven
  • 165 gram fijne kristalsuiker
  • 140 gram boter
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 500 gram ricotta
  • 1 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 65 gram pijnboompitten
  • gedroogde bonen/kiezels/rijst (steunvulling) voor het 'blind bakken' van de taartbodem.

 

De bereidingswijze:

Bereiding

 

Voordat we verdergaan met deel twee van de bereiding hebben we nu de tijd om enkele opdrachten in te vullen.

 

Bekijk nu de film over deegbereiding.

 

 

Waarom moet je een deegroller bestuiven met bloem volgens het filmpje?
Wat gebeurt er als je teveel bloem op het werkblad legt waarop je werkt?

 

We gaan nu verder met deel twee van de bereiding:

 

We hebben weer wat tijd om een opdracht uit te voeren.

 

Bekijk het filmpje over blind bakken.

 

 

Leg in je eigen woorden uit wat blind bakken betekent. Schrijf het antwoord op je antwoordvel.
Wat is de functie van het bakpapier en de bonen in het filmpje?
Wat doe je met de bonen nadat je ze gebruikt hebt met het 'blind bakken'?

 

We gaan nu verder met deel drie van de bereiding:

 

In de tijd dat je aan het wachten bent totdat de bodem klaar is, kun je verdergaan met stap vier.

 

Eet smakelijk!

 

Je hebt de Ricottataart gemaakt, maar wat vond je er precies van? Schrijf dit op.
Afronding van de opdracht: Wat heb je geleerd in deze opdracht? Maak een verslag en voeg dit toe aan je opdrachtenvel.

 

 

4. Opdracht: Test je kennis

Weet je genoeg over de achtergronden van biologische voeding? Klik in het linkermenu op Webquiz en test jezelf. Als je antwoorden fout zijn, klik dan op Tip en zoek op de website tot je het goede antwoord hebt.